Podstatné změny pro všechny pejskaře od 1.1.2020

Poradna

Přidal zuzy, dne 2. 07. 2019 ,  0x

Podstatné změny pro všechny pejskaře od 1.1.2020

Boj proti množírnám. Na první pohled vymodlený zákon pro každého správného pejskaře a rozumného člověka. Na druhý pohled, další zbytečný zákon. Nebo ne?


Bohužel musíme k této novele zákona přistupovat skepticky, protože máme pádné důvody proč. Vesměs, jak tomu obvykle bývá, novelu zákona odnesou slušní pejskaři, ostatní si z ní lámat hlavu nebudou. Ledaže by v praxi byly exemplární tresty, ale známe českou justici s přístupem k týrání zvířat. Nové je v jednání (s hlavní podporou ANO a ODS) zvýšení horní hranice až na 8 let, proti této novele je Pirátská strana. Při hlasování byli proti i někteří poslanci ANO, takže tato novela je v nedohlednu. Na druhou stranu je otázka, zda přísnější tresty něco opravdu vyřeší. Dle našeho názoru věc z velké míry vyřeší exemplární potrestání provozovatelů množíren. Zatím marně čekáme.

Novela veterinárního zákona od roku 2020

Od 1.1.2020 budou chovatelé 3 a více fen starších 12 měsíců povinni hlásit chov státní veterinární správě, přičemž nezáleží na tom, kdo je reálným majitelem těchto fen. Sankce za porušení má horní hranici na 50 tis. Kč. Do této doby se hlásil chov 5 a více fen, tuto povinnost splnilo 900 chovatelů. Toto nařízení má i výjimky - asistenční psy, psy z policie či armády.

Od 1.1.2019 vstoupí v platnost i další novela, která se dotkne naprosté většiny z nás, pejskařů. Čipování bude povinné pro všechny psy, a to i zpětně. I tady jsou výjimky - netýká se psů, kteří jsou označení tetováním provedeným před 3.7.2011.

V České republice jsou stovky množíren

V poměru psů a lidí jsme s asi 2 miliony psů v Evropě na druhé příčce. Zároveň je Česká republika i Slovensko centrem množení psů, odkud se tito psi exportují dále, například do Itálie nebo Německa.

„Je to bič na poctivé chovatele. Už teď dělám hlášení vrhu a odesílám ho na plemennou knihu. Ale když se člověk s dvěma jorkšíry rozhodne mít štěňátka, kdo ho zkontroluje? Prostě štěňata se narodí a on je rozdá,“ říká předsedkyně Retriever klubu Michaela Dočekalová

Jedinou povinností v rámci očkování je vakcinace vztekliny. Pokud ale nebudete mít váš pes čipování, toto očkování je neplatné. Číslo jeho čipu musí být uvedeno i v očkovacím průkazu.


Kdo to bude kontrolovat?

Statní veterinární správa. Přiznejte se, kolikrát vás Státní veterinární správa kontrolovala? Navíc, Státní veterinární správa bude udělovat pokuty za neplatné očkování proti vzteklině, nikoliv za absence čipování.

„Povinnému čipování se bez důsledné kontroly bude obrovská část veřejnosti vyhýbat, zvláště pak nelegální množírny a trýznitelé zvířat, kteří si už tak s dodržováním jakýchkoli právních předpisů moc těžkou hlavu nedělají,“ myslí si Jiří Žák za stranu Svobodných.

Registrace do databáze čipovaných psů

Neexistuje jednotná registrace, navíc tato registrace není povinná. Databázi ocení ti, kterým se pes ztratí, proto doporučujeme provést, třeba ihned u veterináře po implementaci mikročipu (který má velikost rýžového zrna). Poplatek za zápis činí cca 200 Kč.

Rychlé shrnutí novely zákona

  • očkování proti vzteklině je stále povinné
  • vakcinace je platná pouze pokud je pes očipovaný
  • ke zneplatnění dojde i v případě, že identifikační číslo není zapsáno v dokladu o očkování psa

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.

Loading...


Ahoj, jmenuji se Dominik a jsem studentem veterinární medicíny. Rád bych během studií vybudoval funkční komunitní webovou stránku pro všechny, kdo mají rádi psy. Plánuji pomáhat majitelům psů, psím útulkům a týraným psům. Zatím se snažím web zaplnit praktickými informacemi a již jsem napsal přes 200 článků. Prosím lajkněte mou facebook stránku a zůstaňte v kontaktu. Díky moc



Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!