Jak na klíšťata u psů?

Přidal psi-mama, dne 13. 04. 2020 ,  0x

Jak na klíšťata u psů?

Jaro je tu a s ním i klíšťová sezóna. Po každé procházce sbírám z Buffy jednu krve sající potvůrku za druhou...

Jelikož bydlíme uprostřed lesů a polí a ten můj pes musí samozřejmě prolézt každým roštím, není ani divu, že jich vždy tolik nasbírá. Naštěstí má tak hustou srst, že snad ani nenajdou cestu až ke kůži a výhodou také je, že na jejím bílém kožíšku jsou dobře vidět. Ale přesto není nic příjemného s těmi malými vampíry bojovat.

Mám stále ten nepříjemný pocit, že po mně něco leze.


Pinzeta a desinfekce

Správná výbava pro takové případy je na prvním místě speciální pinzeta, kterou lze klíště jednoduše vykroutit. Následná desinfekce také není od věci, i když si psí organismus s následky kousnutí dokáže ve většině případů poradit bez problému.


Především v těchto teplých suchých dnech je důležitá prevence. V případě, že se pes pohybuje často v lokalitách s výskytem velkého množstvím klíšťat nebo má špatnou imunitu, určitě není od věci nechat svého mazlíčka vakcinovat. Kromě toho existuje pro boj s parazity řada veterinárních prostředků. Majitel si může vybrat, zda chce pro svého pejska obojek, pipetu za krk či tabletku… Každému vyhovuje něco jiného.


Naší Jackie například po využití obojku nastoupila alergická reakce a vylínala jí srst okolo krku. Znám ale mnoho pejsků, kterým naopak obojek vyhovuje nejlépe. Já osobně Buffy do krmiva přidávám pivovarské kvasnice, které kromě blahodárného účinku na imunitu také působí jako přirozené antiparazitikum.


Při každoročním pravidelném očkování proti infekčním nemocem a vzteklině se neváhejte s veterinářem poradit i o preventivním opatření proti vnějším parazitům, jako jsou právě hlavně klíšťata a blechy. Nezapomeňte ale ani na vnitřní parazity - mělo by se provádět pravidelné odčervení jednou za 3 měsíce.



Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.

O blogu

Link blogu: mama .psiusmev.cz

Ráda bych vám zábavnou formou poradila, jak řešit problémy se svými čtyřnohými parťáky. Čerpám z vlastních zkušeností, kterých mám díky praxi z veterinární kliniky, studiu kynologie a hlavně díky svým chlupáčům požehnaně. Nechci psát pouze odborné články, naopak chci vám pomocí svých příběhů představit běžné útrapy pejskařů (včetně mě) a nabídnout jednoduché možnosti řešení nebo vám pouze zpříjemnit den zábavnými historkami ze života mých mazlíků.



O autorovi
psí máma

psí máma

O mně:
Bc. Theresa Nathalie Stašek, kynolog



Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!