Jak jsme překonali psincový kašel

Přidal psi-mama, dne 3. 04. 2020 ,  0x

Jak jsme překonali psincový kašel

Jako každý den jsem s Buffy šla na procházku, házela klacky sem a tam, pes lítá bez problému jako splašený. A jako vždy přijdeme domů, pes stále má energie na rozdávání a panička je hotová. Pokaždé si říkám, kdo koho vlastně chce unavit. Večer ale princezna začala lehce chrchlat. Myslela jsem, že jí jen něco zaskočilo, protože je zbrklá, a občas si takhle odkašle. Takže jsem to neřešila, pes byl stále happy jak dva grepy a žádný problém na něm nebyl znát. Další den se to ale opakovalo a ve vetší míře. Nejdřív jsem myslela, že by to mohlo být cizí těleso, které se snaží vyzvrátit, ale pak mě napadlo, jestli to nemůže být psincový kašel. Volala jsem hned mamce, jestli náhodou naše labradorka Jackie taky nechrchlá, protože spolu byly v kontaktu, a skutečně to tak bylo. Jelikož psincový kašel je velmi nakažlivý a posléze jsem zjistila, že sousedův pes chrchlá taky, bylo to jasné. Zpětně jsem zjišťovala, kde se Buffy nakazila a jelikož naše venčící parta jeden po druhém potvrdili, že mají taky kašel, hned jsem si vzpomněla na chrchlajícího bígla, kterého jsme potkali před pár dny. Okamžitě jsem zavedla klidový režim, karanténu a naordinovali jsme po konzultaci s veterinářem tablety na zklidnění dýchacích cest. Ani ne po týdnu podávání jitrocelového sirupu a dodržování klidu, což byl problém hlavně s tím mým hyperaktivním štěnětem, byli naštěstí všichni zdraví.




Psincový kašel neboli infekční laryngotracheitida je virové onemocnění cest dýchacích u psů, které je velmi nakažlivé a má inkubační dobu cca týden. Tato nemoc se projevuje jako dávivý kašel, který se zdá, jakoby psovi něco uvízlo v krku. Podráždění může vyvolat v některých případech i následné zvracení. Jinak se zvíře projevuje úplně normálně bez příznaků nějaké nemoci.


První pomoc v tomto případě je neprodleně nastolit klidový režim, aby tělo nabralo sílu na boj proti nemoci a nedocházelo zbytečně k vyvolávání záchvatů kašle nadměrnou fyzickou zátěží. Na uvolnění dýchacích cest je též dobré jako doplněk stravy podávat jitrocelový sirup v dětském dávkování. Většinou psům chutná samotný, jelikož je sladký a hezky voní. Také se doporučuje vzhledem k podráždění podávat měkkou stravu a dohlédnout, aby pes přijímal hodně tekutin. V žádném případě pejskovi nepodávejte lidské léky! Mnoho léků pro pejsky sice jsou i lidské, ale často mají úplně jiné dávkování a jiné zase mohou pejskovi velmi uškodit.


Takto lze, pokud se včas podchytí, vyléčit psincový kašel po domácku, ale v žádném případě nemoc nepodceňujte. Pokud kašel neustupuje nebo se naopak zhoršuje, neprodleně vyhledejte veterinární pomoc. Přeci jen má zvířátko oslabenou imunitu a je tudíž velice náchylné na okolní vlivy. Navíc se nemusí nutně jednat o tuto nemoc a pejskovi může být něco zcela jiného. Bez důsledného vyšetření ale můžeme pouze polemizovat o skutečném stavu zvířete.


Co se týče prevence, proti infekční laryngotracheitidě existuje i vakcína, nikdy však nemůžeme na 100% vyloučit, že se pejsek nenakazí, jelikož nemoc má více původců.


A nemusíte se bát, psincový kašel není přenosný na člověka, šíří se pouze mezi psy.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.

O blogu

Link blogu: mama .psiusmev.cz

Ráda bych vám zábavnou formou poradila, jak řešit problémy se svými čtyřnohými parťáky. Čerpám z vlastních zkušeností, kterých mám díky praxi z veterinární kliniky, studiu kynologie a hlavně díky svým chlupáčům požehnaně. Nechci psát pouze odborné články, naopak chci vám pomocí svých příběhů představit běžné útrapy pejskařů (včetně mě) a nabídnout jednoduché možnosti řešení nebo vám pouze zpříjemnit den zábavnými historkami ze života mých mazlíků.



O autorovi
psí máma

psí máma

O mně:
Bc. Theresa Nathalie Stašek, kynolog



Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!