Co dělat, když se pes nudí? #NervyStranou

Přidal psi-mama, dne 12. 04. 2020 ,  0x

Co dělat, když se pes nudí? #NervyStranou

Pořídila jsem si štěně australského ovčáka, svoji vysněnou princeznu Buffy Ellizabeth Winter Diamond. A jelikož je to princezna, potřebuje přeci i svůj palác. A tak jsem se jí rozhodla nechat vyrobit boudu na zakázku, s pěknou šindelovou střechou, teráskou a vypálenou jmenovkou. Zkrátka dokonalý domeček...

Náš začátek a nový domov

Buffy radši než vevnitř pobývá venku, kde může sledovat okolní dění a prošmejdit každý roh. Takže po dobu, kdy jsem byla v práci, se můj miláček směl ubytovat ve svém letním sídle na čerstvém vzduchu s možností se ukrýt ve své boudičce. Buffy ovšem svou spokojenost s novým obydlím vyjádřila více, než bylo potřeba. Když jsem se jednou vrátila domů a namířila si to nadšeně k té své příšerce, málem mě klepla pepka. „Co to je?“ nestačím se divit vlastním očím. Všude třísky a z nosného trámku zbyl jen ohlodaný klacek. Ten den jsem zjistila, že nemám doma psa, ale bobra. Mohla jsem nadávat, jak jsem chtěla, každý den jsem pokorně zametala hromadu třísek. A dost. Jeli jsme do Bauhausu a opatřili si kovové lišty na oplechování hran. Od té doby je to lepší. Nejúčinnější ale je psa pořádně unavit, pak už nemá sílu projevovat svůj ničitelský instinkt. I když většinou si říkám, kdo koho vlastně unavil. Jdu si dát kafe.


Nuda je hlavní nepřítel

Nuda u psa a její následky jsou celkem velký problém, dá se to ale snadno řešit. Nejlepší je psa vzít na dlouhou procházku, kde bude mít mnoho nových vjemů a čmuchů a ne stále ty stejné na zahradě před barákem. Já často beru s sebou i např. míček, tím je procházka spojena i s hrou. Úkol není splněn, dokud pes nemá jazyk na vestě.


Inteligentní plemena bez přemýšlení psychicky strádají.

Kromě toho je dobré psovi zaměstnat kromě pohybového aparátu i mozkové závity. Ať už jen při krátkém výcviku, nebo formou různých hlavolamů. Kdo nemá co dělat, má roupy. Stačí jen pár minut trénovat i obyčejné povely, spojit je třeba i s hrou. Záleží na jedinci, zda upřednostňuje mňamky nebo hračky či obojí. Hlavolamy se dají koupit, ale můžete si je i v klidu vyrobit doma, kreativitě se meze nekladou. Můžete například poschovávat do různých otvorů pamlsky, aby se je pes pokusil dostat ven, nebo velmi oblíbenými se stávají čmuchací koberečky. Pes se zabaví, a pak nebude mít sklony vymýšlet nějaké kulišárny. Já často i místo do misky vysypu granulky všude možně, psa to na chvíli zabaví a navíc si potrénuje i čmuchání. Další řešení je třeba dát psovi i něco na kousání, ale pozor s čím necháváte svého miláčka o samotě.



Kotec nemusí být nepřítel.

Dobré je naučit hyperaktivního psa klidu, jelikož někdy se sami nedokáží kontrolovat. Doporučuji naučit od malička na klec, nikoliv za trest, ale jako útulné místo, kde může i dostávat nažrat. Buffy tam chodí sama od sebe a ráda a chápe to jako místo, kde se odpočívá. Další možností je psa odměňovat jen tak, když je v klidu a neblázní. Uvědomí si tak, že když bude člověku skákat po hlavě, ničeho tím nedocílí, a naučí se trpělivosti.



Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.

O blogu

Link blogu: mama .psiusmev.cz

Ráda bych vám zábavnou formou poradila, jak řešit problémy se svými čtyřnohými parťáky. Čerpám z vlastních zkušeností, kterých mám díky praxi z veterinární kliniky, studiu kynologie a hlavně díky svým chlupáčům požehnaně. Nechci psát pouze odborné články, naopak chci vám pomocí svých příběhů představit běžné útrapy pejskařů (včetně mě) a nabídnout jednoduché možnosti řešení nebo vám pouze zpříjemnit den zábavnými historkami ze života mých mazlíků.



O autorovi
psí máma

psí máma

O mně:
Bc. Theresa Nathalie Stašek, kynolog



Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!