Dobrý den,
každý výcvikář/pejskař vám zpravidla poradí něco jiného.
V základě se to dělí na dva proudy - pozitivní a negativní přístup.
Při pozitivním psa po malinkatých krůčcích zvykáte a vysvětlujete mu, že se není čeho bát, že vás nemusí chránit.
Tzn. jakmile přestane vrčet / štěkat - odměníte ho, pochválíte. Lze to spojit např. i s povelem TICHO.
Po malých krůčcích ho dovedete k osobě, na kterou štěká a jakmile bude v klidu, může přijít i na hlazení psa - který už v tu chvíli chápe, že je vše v pořádku. Výsledek se ale může dostavit i za měsíc, když toto budete cvičit denně, ideálně vždy s někým jiným, cizím.
Druhou možností je psa zlomit. Ať už formou negativního trestu (chycení psa za kožní řasu, přitlačení k zemi aj.).
Druhá možnost je rychlejší a účinnější, ale může mít špatný dopad na "psychiku" psa.
Možná je problém i jinde, třeba je na vás pes příliš fixovaný "chrání si vás" - tam by se s tím zase pracovalo jinde - např. po malých krůčcích by se vysvětlilo, že nejste pouze je persona, ale můžete se bavit a být tam, kde chcete, nezávisle psovi (fence Daisy).
Prosím přihlaste se nebo se zaregistrujte, když chcete zanechat odpověď
Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!
Přidal Dominika, dne 5. 06. 2020, 11:56
Dobrý den, mám problém se svou fenkou Daisy, je to kříženec (nikdo neví čeho, 16 kg) a jsou jí 3 roky. Už jako štěně se bála téměř všeho (sněhuláci, pytle s odpadky, malé děti...). Nejdříve jsem s ní bydlela sama a za rodinou, kde je více psů, jsme jezdili jen na návštěvu. Jenže potom jsem onemocněla a musel jsme se nastěhovat k rodině, je to něco přes 1 rok. Daisy mě viděla ve vážně špatném stavu a víceméně od té doby začala být dost agresivní, ochranitelská, žárlivá, nervózní. Když k nám přijde někdo cizí tak se může zbláznit. (Byl u nás opravář a celou dobu na něj štěkala, dokonce se mi vysmekla a předními zuby ho štípla do stehna. Nebo nedávno u nás byla známá s dvouletou dcerou, Daisy na tu malou pořád štěkala po nějaké době se mi ji podařilo uklidnit až do chvíle kdy se ta malá třeba zvedla ze židle, v ten moment zase začala štěkat. Po celou dobu návštěvy jsem ji musela držet za obojek a uklidňovat ji.) Nevím co dělat abych ji to odnaučila. Prosím o nějakou radu, děkuji.