Bázlivý a agresivní pes

Přidané do kategorie Poradna
Dominika

Přidal Dominika, dne 5. 06. 2020, 11:56

Dobrý den, mám problém se svou fenkou Daisy, je to kříženec (nikdo neví čeho, 16 kg) a jsou jí 3 roky. Už jako štěně se bála téměř všeho (sněhuláci, pytle s odpadky, malé děti...). Nejdříve jsem s ní bydlela sama a za rodinou, kde je více psů, jsme jezdili jen na návštěvu. Jenže potom jsem onemocněla a musel jsme se nastěhovat k rodině, je to něco přes 1 rok. Daisy mě viděla ve vážně špatném stavu a víceméně od té doby začala být dost agresivní, ochranitelská, žárlivá, nervózní. Když k nám přijde někdo cizí tak se může zbláznit. (Byl u nás opravář a celou dobu na něj štěkala, dokonce se mi vysmekla a předními zuby ho štípla do stehna. Nebo nedávno u nás byla známá s dvouletou dcerou, Daisy na tu malou pořád štěkala po nějaké době se mi ji podařilo uklidnit až do chvíle kdy se ta malá třeba zvedla ze židle, v ten moment zase začala štěkat. Po celou dobu návštěvy jsem ji musela držet za obojek a uklidňovat ji.) Nevím co dělat abych ji to odnaučila. Prosím o nějakou radu, děkuji.


  • Dominik

    Přidal Dominik, dne 4. 07. 2020, 8:49

    Dobrý den,

    každý výcvikář/pejskař vám zpravidla poradí něco jiného.

    V základě se to dělí na dva proudy - pozitivní a negativní přístup.

    Při pozitivním psa po malinkatých krůčcích zvykáte a vysvětlujete mu, že se není čeho bát, že vás nemusí chránit.

    Tzn. jakmile přestane vrčet / štěkat - odměníte ho, pochválíte. Lze to spojit např. i s povelem TICHO.

    Po malých krůčcích ho dovedete k osobě, na kterou štěká a jakmile bude v klidu, může přijít i na hlazení psa - který už v tu chvíli chápe, že je vše v pořádku. Výsledek se ale může dostavit i za měsíc, když toto budete cvičit denně, ideálně vždy s někým jiným, cizím.

    Druhou možností je psa zlomit. Ať už formou negativního trestu (chycení psa za kožní řasu, přitlačení k zemi aj.).

    Druhá možnost je rychlejší a účinnější, ale může mít špatný dopad na "psychiku" psa.

    Možná je problém i jinde, třeba je na vás pes příliš fixovaný "chrání si vás" - tam by se s tím zase pracovalo jinde - např. po malých krůčcích by se vysvětlilo, že nejste pouze je persona, ale můžete se bavit a být tam, kde chcete, nezávisle psovi (fence Daisy).

  • Lukáš Dospíšil

    Přidal Lukáš Dospíšil, dne 4. 08. 2021, 14:49

    Dobrý den, na problematické chování může pomoci CBD, protože Daisy by mohlo uklidnit a tím pádem by projevy tohoto chování byly nižší. Zde článek o CBD https://www.lukasgreen.cz/a/prirodni-sila-cbd-i-pro-vaseho-mazlicka

Prosím přihlaste se nebo se zaregistrujte, když chcete zanechat odpověď

;

Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!