Co je to vlastně ten BARF a proč je lepší než granule?

Přidal dominik, dne 4. 12. 2018 ,  0x


Většina z Vás už tuší, že „to je přece ten přirozený způsob krmiva.“ Když je tento způsob krmení psů přirozený, většina pejskařů o tom slyšela, proč potom ale většina krmí granulemi s hlavní složkou obilovin? Odpovědi jsou dvě: marketing a „lenost“ a někdy i cena.


Definice zkratky B.A.R.F. 

Abychom mohli jít do detailů, nejprve si vysvětlíme základy. Zkratka BARF by se správně měla psát s tečkami mezi písmeny, jde totiž o zkratku 4 slov. Aby to nebylo jednoduché, B.A.R.F. můžeme přeložit do mnoha jazyků, nejvíce se používají 3 překlady z angličtiny a němčiny:

Bones And Raw Feed („Kosti A Syrová Potrava“)

Born Again Raw Feeders („ZnovuZrozen Krmit Syrově“)

Biologisch Artgerechte Rohe Futerung („Biologicky Vhodná Syrová Výživa“)

BARF je tedy metoda krmení masožravých zvířat přírodním způsobem, která kromě masa zahrnuje i kosti, zeleninu aj.

Jednoduše řečeno, u psů, jde o krmení syrovým masem - tedy alespoň původně... V dnešní době zahrnuje BARF krmení nejen syrovým masem, ale také masem vařeným s bohatými variacemi příloh .

Definice granulí jako krmiva pro psy

Granule jsou průmyslově vyráběná náhrada (nejen) psího krmiva. Důležité je, že jsou uměle vytvořené a psi k nim nemají uzpůsobenou trávicí soustavu.

Trávicí soustava psů aneb jak pes tráví granule

Psí sliny, oproti těm lidským, neobsahují enzym (ptyalin), který napomáhá rozkladu zejména škrobu, například oblíbená složka nejznámějších značek - kukuřice, obsahuje cca 35% škrobu… Psí sliny v praxi slouží pouze k obalení potravy a jejímu snadnějšímu průniku do žaludku.

Díky výrazně kyselejšímu pH u psa (0,5-1 pH) v porovnání s člověkem (1,8-4 pH) dokáže pes efektivně strávit i velké kusy masa, kosti a zlikvidovat zárodky parazitů či bakterií. Syntéza trávicích enzymů je u psů ideálně aktivována pouze po pozření přirozené potravy - masa. Ovšem když pes maso nedostane a jeho krmivo obsahuje vysoké množství rostlinného původu, jednoduše nedochází k efektivnímu trávení. Přijaté krmivo poté zůstává v trávicím traktu déle, není dobře strávené, díky čemuž ve výsledku vzniká velký odpad. Mezi negativní důsledky na organismus psa patří zejména zmnožení parazitů a bakterií, z čeho plyne mj. vznik zažívacích problémů, alergií, nadýmání, kožních onemocnění...

Hlavní argument proč NEbarfovat

Jediným opodstatněným důvodem, proč nekrmit svého psa barfem je, již v úvodu zmíněná, „lenost majitelů.“ Nejde totiž pouze o čas strávený s přípravou masa a příloh (kdy je čas přípravy vždy delší než pouhé vysypání pytle z granulí), každý majitel psa se navíc musí seznámit s tím, jaké přílohy a v jakém poměru je přidávat k masu. Abychom se ale zastali i pejskařů, kteří krmí granulemi a o BARF nechtějí ani slyšet, argument: „raději půjdu se psem na procházku, než abych mu dělal večeři, nemám totiž tolik času“, dává smysl...

V dnešní době na druhou stranu nejde o nic složitého, a to nejen díky našemu webu psiusmev.cz

Další argumenty proč NEbarfovat 

„Jsem vegetarián a můj pes je taky.“

Člověk je od přírody všežravcem. Různé studie zaměřené na lidskou výživu sestavují ideální jídelníčky, které by měl pro plné zdraví průměrný člověk dodržet… Ve výsledku si ale každý člověk rozhodne svůj způsob stravování, a je to pouze jeho věc. Pes je od přírody masožravec, takže tady je věc (na první pohled) jasná. Až v posledních desítkách let nastal boom granulového krmiva pso psy (které je v rámci nejznámějších značek obvykle z cca 70% plné kukuřice a jiných obilovin, až na konci složení se můžeme dočíst např. maso a výrobky masového původu nebo vedlejší produkty živočišného původu - což může být naprosto cokoliv...).

„V reklamě říkali, že je to pro psa to nejlepší.“

V reklamě říkali, že se máme stravovat v rychlém občerstvení - naprosto stejný argument. Většinu komerčních granulí lze vhodně srovnat s instantní nudlovou polévkou, pokud navíc proléváte psovi granule horkou vodou, přirovnání sedí téměř 100%. Je to dobré, je to rychlé. Ale že by to bylo to ideální jídlo?

„Chovatelka mi doporučila značku...“ 

Jakmile si dovezete štěně nebo i dospělého psa poprvé domů, první dny jeho původní krmivo zachovejte. Jakmile si k Vám pes přivykne, pomalu začněte psa přivykávat na krmivo nové. Ve výsledku záleží pouze na Vás, zda budete krmit masem…

„Já krmím tím nejlepším nejdražším super prémiovým krmivem.“

Mnoho pejskařů si myslí (my jsme na tom byli ze začátku stejně), že čím dražší granule koupíte, tím na tom bude pes lépe. Takhle jednoduše to, bohužel, nefunguje. V reklamách můžeme vidět granule pro psy s přídavkem „prémiové“, „super ultra prémiové“, „platimum plus...“ - tato slova ovšem nic neznamenají, každý výrobce si může své krmivo označit dle svého uvážení (samozřejmě nikoliv v rámci složení, které ovšem v praxi bývá neúplné či nejasné).

Proč BARFovat?

Proč přechází stále více pejskařů na krmení masem? Protože pochopili, že chemie a průmyslové postupy při výrobě granulí (nemluvě o původu jednotlivých složek), pro psy nejsou to nejlepší… Přestože se na nás lidi psi oproti vlkům adoptovali svým chováním a chovatelé si je vyšlechtili do mnoha různých plemen, trávicí soustava psů bude minimálně po další stovky let stále stejná s tou vlčí.

V neposlední řadě, v rámci mnoho studií a názorů veterinářů, se s masivním výskytem psích granulí, zvýšily u psů výskyty oslabení imunity, alergií, snížené plodnosti, kožních onemocnění, nemocí slinivky, ledvin, jater… A v neposlední řadě se zvýšil i výskyt rakoviny.

Shrnutí barfu 

Barf jako přirozená metoda výživy domácích masožravých zvířat je, minimálně podle nás, tou nejlepší volbou pro všechny psy jakéhokoliv věku (od 2. měsíce).

Pokud máte jakékoliv otázky, neváhejte nás kontaktovat na info@psiusmev.cz, tel. 733 680 058 nebo nás můžete navštívit osobně v prodejně Psí úsměv na Praze 10 ZDE.



Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.

O blogu

Link blogu: dominik .psiusmev.cz

První blog na Psí úsměv.cz, ještě aby ne :-)

Makáme na tom, aby Psí blogy bylo ještě jednodušší používat a aby přibyly různé funkce. Pokud máte dotazy nebo nápady, nebojte se napsat na info@psiusmev.cz

Můj nejlepší přítel




Odebírejte Psí úsměv!

Váš email nikomu nepředáme.




Odebírejte Psí úsměv!

Váš email nikomu nepředáme.

Trocha zábavy ze života


O autorovi
Dominik

Dominik

O mně:
Ahoj! Jsem spoluautor toho všeho, co teď vidíte. Pokud potřebujete pomoc nebo máte dotaz, pište info@psiusmev.cz A určitě mrkněte na: obchod.psiusmev.cz :-)



Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!