Jak začít s krmením psa BARF metodou

Přidal dominik, dne 7. 12. 2018 ,  0x


V minulém článku Jak správně krmit psa masem - B.A.R.F. jsme se věnovali konkrétnímu složení potravy psa. Pokud si nejste jistí, určitě si předešlý článek projděte znovu. V dnešním článku se podíváme především na to, jak s barfováním začít.

Začněte hned

Pokud má Váš pes slabší trávicí soustav (je jen dobře, že přecházíte na krmení masem), je možné granule zcela vyřadit a ihned začít krmit libovou svalovinou. A kdyby jste začali ihned krmit „vyváženým barfem“, pes bude mít (nejspíše) průjem.

Druhou možností je z počátku libovou svalovinu do původních granulí přimíchávat. Často psaný mýtus „psovi nesmíte granule a maso míchat“ je v podstatě hloupost. Ano, pes tráví granule asi 3x déle než maso, ale přijatá potrava se mu v žaludku nevrství jako koňovi, ale míchá se v natráveninu.

Ať už je Vašemu nejlepšímu příteli 6 měsíců nebo 8 let, na BARF není nikdy pozdě. Například pokud psí senior trpí chronickým onemocněním, se kterým si veterináři neví rady, BARF může efektivně pomoc.

Jak často psa krmit?

Tady není žádný rozdíl oproti krmení granulemi. Štěně krmíme 3-5x denně a dospělého psa 2x denně. Někteří kynologové dávají přednost krmení 1x za den (jde o více přirozený způsob), ovšem převládá názor podobný jako u lidí - krmit vícekrát - u psa 2x za den.


Začali jsme barfovat, co dělat, když…

  • Pes maso nechce

Maso krátce povařte na medium rare (z části syrové). Další dny vaříte méně a méně až se dostanete k masu syrovému. 

  • Pes maso zvrací

Nejspíše jde o hltavce, který přijímá maso velmi rychle a po velkých kusech. Podávejte maso nakrájené na menší kousky a psa naučte žrát pomalu (např. podáváním masa z ruky).

  • Pes má problém s velkými kusy masa

Pokud pes viděl flákotu masa poprvé v životě, je možné, že si s ní nebude umět poradit. Maso nakrájejte na menší kousky a postupně zvětšujte. Je vhodné, aby dospělý pes přijímal větší kusy masa a procvičil si tak žvýkací svaly.

  • Pes se chová zvláštně

Někteří psi mohou mít průjem, být malátní, mohou se vyskytnout kožní problém. Téměř vždy se jedná o alergii (nejčastěji na kuřecí maso), popř. jde o nekvalitní zdroj masa.

Kdy s krmením masa začít?

Opravdu kdykoliv. Samozřejmě ideální je začít již ve věku štěněte, kdy se začíná přikrmovat. Štěňata nikdy neodmítnou libové hovězí. Dále je pro štěňata vhodné kuřecí, krůtí nebo rybí maso.

Pokud si štěně nebo i dospělého psa přivezeme z útulku či od chovatele, je vhodné minimálně první týden aklimatizace psa na nové prostředí používat pouze původní krmivo. Až poté je dobré zpestřit jídelníček o čerstvé krmivo, maso a postupně se dopracovat k vyváženému barfování.

Rozmrazování masa na B.A.R.F.

V ideálním případě maso den předem vytáhněte z mrazáku, narušte jeho obal a nechejte povolit v lednici. Jakmile maso povolí (což nastane dříve než za 24 hodin), můžete jej z obalu vyjmout. Maso by se mělo psovi podávat při pokojové teplotě, stačí jej tedy nechat nechat orazit pár hodin venku z lednice.

Zapomněli jste na rozmrazení a přípravu? Nic hrozného se nestalo, maso můžete ohřát v teplé vodě, nezapomeňte udělat do obalu i díru, a to v místě, kde se do něj nedostane voda.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.

O blogu

Link blogu: dominik .psiusmev.cz

První blog na Psí úsměv.cz, ještě aby ne :-)

Makáme na tom, aby Psí blogy bylo ještě jednodušší používat a aby přibyly různé funkce. Pokud máte dotazy nebo nápady, nebojte se napsat na info@psiusmev.cz

Můj nejlepší přítel




Odebírejte Psí úsměv!

Váš email nikomu nepředáme.




Odebírejte Psí úsměv!

Váš email nikomu nepředáme.

Trocha zábavy ze života


O autorovi
Dominik

Dominik

O mně:
Ahoj! Jsem spoluautor toho všeho, co teď vidíte. Pokud potřebujete pomoc nebo máte dotaz, pište info@psiusmev.cz A určitě mrkněte na: obchod.psiusmev.cz :-)



Chci odebírat novinky PSÍ ÚSMĚV ve svém prohlížeči!